День народження – найголовніше свято кожного року, і будь-якій дитині хочеться відзначити його в дружній компанії друзів, а не лише вдома з дорослими
Обов’язково заздалегідь порадьтеся з класним керівником і взнайте:
-    Чи можлива організація і проведення дитячих свят у школі?
-    Чи дозволяється запрошення аніматорів? 
-    Чи можна використовувати музику та інші розваги для дітей? 
-    Чи можна накрити святковий стіл?
-    Якщо так, то уточніть вимоги до меню.
-    Що можна, а чого не можна давати дітям у класі, можливо, у когось є специфічні дієтичні вимоги; 
-    час і тривалість свята, місце проведення (клас, актова зала, їдальня) заходу.


Частування дітей у дошкільному та загальноосвітньому навчальних закладах

•    Страви мають бути смачними і корисними. 
•    Діти не повинні страждати від переїдання та розладу шлунку.
•    Подані частування не повинні бути занадто мазкими, вимагати використання великої кількості столових приладів.

 Заборонено використовувати:
•    м’ясо та яйця водоплавної птиці;
•    м’ясні обрізки, субпродукти (за виключенням печінки та язика);
•    річкову та копчену рибу;
•    гриби;
•    соуси, перець, майонез;
•    вироби у фритюрі, зокрема чіпси;
•    газовані напої, квас, натуральну каву;
•    морозиво, кремові вироби тощо.

Для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати спечені у закладі пиріг, пиріжки або принесені батьками фрукти, ягоди, печиво промислового виробництва. 
З метою запобігання гострим кишковим захворюванням та харчовим отруєнням дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані тощо. 
Готуючи святковий стіл для дітей, варто віддавати перевагу печиву чи коржикам без крему, батончикам із сухофруктів, ягодам та фруктам.  Напої - соки з неалергенних фруктів. 
Слід пам’ятати, що продукти промислового виробництва — цукерки, зефір, мармелад, соки тощо —можна використовувати лише ті, які мають супровідні документи, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів. Супровідні документи мають засвідчувати гатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання (для продуктів, які швидко псуються, термін реалізації і час виготовлення позначаються у годинах).

 Забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.
(Згідно з пунктом 4.7. Інструкції)

Доречними будуть «нейтральні» фрукти, що зазвичай не викликають алергію: яблука, банани, виноград тощо. Їх можна нарізати шматочками, нанизати на «шпажки» і гарно викласти на блюда.
Торт слід замінити короваєм або пирогом. А свічки не потрібно встромляти прямо у пиріг — це негігієнічно. Їх варто розмістити на спеціальних пластмасових підставках у центрі пирога або по краях.
Обов'язково мають бути одноразові тарілки, стаканчики, велика кількість сухих і вологих серветок. Після свята  необхідно  швидко привести клас у робочий стан, тому  повинна бути можливість оперативно зібрати одноразовий посуд, залишки трапези, обгортки від частувань у пакет і винести з приміщення.


Як запобігти харчовим отруєнням

            Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь  простих правил: 

•    Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки. 

•    Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

•    Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці. 

•    Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими

•    Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

•    Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготовленою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

•    Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

•    Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах,  вимагайте у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

•    Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям. 

•    Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

•    Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.