Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей. Режим харчування дітей відповідає режиму роботи закладу та віковим групам.
Основними принципами організації харчування в  закладі є:

  • енергетична цінність раціонів, яка відповідає енерговитратам дітей,

  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону,

  • технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

Основні правила і принципи здорового харчування

1. Різноманітне повноцінне харчування

Правильне харчування повинно бути не тільки помірним і регулярним, а й  різноманітним, тобто охоплювати всі ті продукти рослинного і тваринного походження, які містять незамінні сполуки (ті, що не утворюються в організмі людини самостійно).  Особливо корисно готувати каші (вівсяну, гречану, пшеничну), які служать джерелом рослинних волокон і речовин, що нормалізують роботу кишечника, підшлункової залози, печінки і жовчного міхура.

2. Калорійність добового раціону

Калорійність раціону повинна бути прив‘язана до енерговитрат, тобто покривати мінімум необхідних витрат. З віком калорійність добового раціону має знижуватися в основному за рахунок тваринних жирів і вуглеводів (хліб, картопля, цукор). Кількість білків повинна залишатися незмінною. Підліток потребує на 0,5 кг більше поживних речовин, ніж дорослий. Здоровій  дитині 11-13 років необхідно приблизно  2500 ккал на день для забезпечення організму енергією, тобто      стільки ж, скільки й 50-річній людині. Дівчинці потрібно на день приблизно на 400 ккал більше, ніж її  мамі. Щоденна добова потреба підлітків 11-13 років у білках - 90-100 г, жирах - 90-100 г, вуглеводах - 380-400 г. Білки та жири бувають тваринного й рослинного походження, їх співвідношення має становити відповідно 60 і 40%.

3. Харчування 5 разів у день

Нерегулярний прийом їжі призводить до порушення травлення. Найбільш раціональним є 5-разове харчування, приблизно в один і той же час. Тоді людина не переїдає, а травна система працює в звичному для неї періодичному режимі.  Інтервал між прийомами повинен бути не менше 3- 4-х годин. Саме стільки часу необхідно для повного переварювання рослинної їжі в шлунку. У проміжках між основними прийомами їжі дітям і підліткам слід дозволяти вживати тільки фрукти.

Розподіл їжі за калорійністю протягом дня: На перший сніданок має припадати 20-25 % добового раціону, на другий сніданок - 10 %, на обід - 40 %, на підвечірок - 5-10 %, на вечерю - 10-15%. Перед сном не бажано вживати продукти, які переван­тажують шлунок і порушують сон. На вечерю бажано їсти страви з кисломолочних та молочних продуктів, овочів, фруктів. Какао, кава, шоколад збуджують нервову систему, тому їх бажано вживати у першій половині дня. Пам’ятайте, що овочі, фрукти, кефір мають се­чогінну дію. Тож вечеряти варто не пізніше ніж за дві го­дини до сну. За сніданком і обідом необхідно вживати білкову їжу: м'ясо, рибу, яйця, каші, овочі, сир. Каші краще готувати на воді - вони більш корисні. На вечерю - молочні, круп'яні, овочеві страви/ Вживайте нежирні кисломолочні продукти. Кефір містить тваринний білок, який не менш цінний білків м'яса і риби, і легкий в засвоєнні.

4.  Повільна їжа

Після фізичної нагрузки, не приступайте відразу до їжі, відпочиньте трохи. Під час їжі потрібно відволіктися від думок  про справи, не слід вести серйозних розмов, читати або дивитися телевізор. Їсти треба повільно.

5. Довге пережовування

Приймайте їжу в певний час, у місцях, відведених для приймання їжі. Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів перш ніж проковтнути. Важливо враховувати також, що ретельне пережовування їжі зміцнює ясна і зуби, розвиває весь кістково-м'язовий апарат. При вживанні їжі нашвидкоруч, поспіхом погіршується її пережовування, і більш грубі її частинки, надходячи в шлунок, подразнюють його слизову оболонку.

6.  Необхідно відмовитися від їжі всухом'ятку

Рідкі страви, приготовані на м'ясних, рибних, овочевих і грибних відварах, сприяють виділенню шлункового соку. Першу страву можна супроводжувати основною з м'яса, риби, круп, картоплі та ін. Солодке їдять у кінці обіду, тоді вплив шлунково-кишкових гормонів, які виділяються після вживання цукру і сповільнюють травлення, буде менш відчутним.  Не слід безпосередньо перед сніданком, обідом і вечерею їсти що-небудь солодке, тому що при цьому апетит теж знижується. Харчування  переважно бутербродами (тобто хлібом з маслом, сиром, ковбасою тощо) шкідливе, тому що ця їжа неповноцінна за складом і до того ж подразнює шлунок, сприяючи розвитку хронічного запалення слизової оболонки - гастриту.

7. Овочі і фрукти

Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти, клітковину та інші корисні речовини, покращують травлення, нормалізують обмін речовин.

8. Питний режим

Дотримуйтеся питного режиму. Пийте не менше 1,5-2,0л води за добу. Більш корисна некип‘ячена вода, очищена за допомогою фільтра або мінеральна столова. У спеку, при інтенсивній фізичній роботі та після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше..

9. Їжте свіжоприготовану їжу

Їжа  повинна бути свіжоприготованою і мати приємний смак, запах і зовнішній вигляд. Необхідно мати на увазі, що зовнішній вигляд, а також обстановка, в якій відбувається прийом їжі, дуже важливі для повноцінного її засвоєння. Їжа, яка кілька днів простояла в холодильнику, втрачає багато корисних властивостей. Фастфуд небезпечний великою кількістю пересмажених олій, що містять канцерогени. Занадто гаряча їжа (температура їжі понад 50 º С) дратує, обпікає слизову оболонку стравоходу і шлунку, що може вести до її хронічного запалення. Шкідлива і холодна їжа.  Гостра їжа подразнює слизову оболонку стравоходу і шлунку, а також шкідливо діє на печінку. Ці продукти не можна вживати дітям і підліткам. 
Для того щоб їжа краще засвоювалась, слід починати з тих страв, які мають найбільш виражену сокогонное дію (в обід - бульйон, суп).

10. Їжте тільки тоді, коли зголодніли

Прислухайтеся до свого організму і  їжте тільки тоді, коли ви голодні - дотримання цього правила робить їжу смачнішою і дозволяє контролювати переїдання, яке неминуче веде до ожиріння та захворювань травної системи. 

11. При  прийомі їжі керуйтесь не тільки апетитом ..

При  прийомі їжі керуйтесь не тільки апетитом, а й вимогами гігієни харчування,психологічними аспектами(емоції, мотиваційні й смислові основи прийому їжі.). Зовнішня сторона (оформлення і сервірування столу) має виключно важливе значення. Це стосується чистоти, порядку, шанобливого ставлення дітей до продуктів і умов прийому їжі. Слід рішуче присікати неповажне ставлення до їжі (наприклад, розкидання хліба), недбалість і неакуратність під час її прийому. Культура харчування є невід'ємною частиною раціонального харчування, яка має пряме відношення до засвоєння їжі і досягнення медико-біологічного ефекту.

висновки

Правил здорового харчування дотримуватися не так уже й складно, як здається. Просто треба усвідомити, що правильне харчування має стати частиною здорового способу життя, доброю звичкою, а не тимчасовою дієтою.

МЕНЮ ПЕРШОГО ТИЖНЯ

ХАРЧУВАННЯПОНЕДІЛОКВІВТОРОКСЕРЕДАЧЕТВЕРГП’ЯТНИЦЯ
8:00-8:10 ЛЕГКИЙ СНІДАНОКзелений чай, мед зелений чай, медзелений чай, медзелений чай, медзелений чай, мед
9:15-9:30 СНІДАНОКвермішель відварена з тертим сиром, чай з лимоном, печивовареники ліниві з соусом із джему, какао на молоці, салат з гарбуза, моркви та яблук каша молочна манна, бутерброд з твердим сиром та вершковим маслом, чай з лимономсирники з джемом, салат з моркви, кураги, ізюму та горіхів, какао на молоцікаша пшенична, бефстроганов у сметанному соусі, овочі свіжі, чай, печиво
13:30-14:00 ОБІДщі з відвареним м’ясом, котлета м’ясна асорті, картопляне пюре, овочі свіжі, хліб, компотсуп гороховий з відвареним м’ясом, сало з часником та кропом, риба смажена, рис відварений, салат з морської капусти, хліб, компотсуп овочевий з м'ясом, запіканка м’ясна, салат зі свіжого огірка, хліб, компотсуп з фрикадельками,відбивна м’ясна,каша вівсяна, салат з помідорів та огірків, хліб, компотборщ український з м’ясом, котлета рибна, картопляне пюре,овочі свіжі, хліб, компот
16:00-16:10 ПОЛУДЕНОКсік фруктовий, фрукти, печивосік, печиво, фруктилимонник, вафлі "Артек" сік фруктовий,печиво, фруктиряжанка, пряники
18:20-18:40 ВЕЧЕРЯкаша гречана, биток по-гавайські, овочі свіжі, чай з лимоном, печивогуляш м’ясний, каша пшенична, овочі свіжі,чай з лимоном, печивоплов м’ясний, овочі свіжі, чай з лимономзрази з м’ясом, салат "Весна", чай з лимоном, печивопечінкові оладки, салат "Смакота"
20:15-20:25 ДРУГА ВЕЧЕРЯчай, кондитерські виробичай з лимоном, булка здобначай, кондитерські виробичай з лимоном, булка здобнакефір нежирний, кондитерські вироби

МЕНЮ ДРУГОГо ТИЖНЯ

ХАРЧУВАННЯПОНЕДІЛОКВІВТОРОКСЕРЕДАЧЕТВЕРГП’ЯТНИЦЯ
8:00-8:10 ЛЕГКИЙ СНІДАНОКзелений чай, мед зелений чай, медзелений чай, медзелений чай, медзелений чай, мед
9:15-9:30 СНІДАНОКрис з овочами, чай з лимоном, печиво вівсяневареники ліниві,салат з гарбуза, яблук та моркви,какао на молоці/чай з лимономкаша молочна пшонна, бутерброд з вершковим маслом і твердим сиром,чай з лимономсирники з джемом,салат з моркви, кураги, ізюму та горіхів, какао на молоці/чайкаша гречана, яйце смажене, ікра кабачкова,бутерброд з вершковим маслом та твердим сиром, чай
13:30-14:00 ОБІДсуп гречаний з м"ясом, котлета куряча з перепелиним яйцем, каша ячна, салат з вареного буряка, чорносливу та горіхів, хліб, компотсуп гороховий з м’ясом, сало з часником та кропом, риба смажена,картопляне пюре, салат з свіжих огірків, хліб, компотсуп з фрикадельками,плов м’ясний, овочі свіжі, хліб, компотборщ український з м’ясом, відбивна з курятини, каша вівсяна, салат з пекінської капусти та свіжих яблук, хліб, компотсуп овочевий з м’ясом, сало з часником та кропом, запіканка рибна, рис відварений, салат з морської капусти, хліб, компот
16:00-16:10 ПОЛУДЕНОКсік фруктовий, печиво, фруктисік фруктовий, печиво, фруктинапій лимонний, кондитерські виробисік фруктовий, печиво, фрукти ряжанка, кондитерські вироби
18:20-18:40 ВЕЧЕРЯмакарони по-флотські,овочі свіжі, печиво, чай з лимономголубці ліниві, салат з помідорів та огірків, чай з лимоном, печивогречаники, каша "Булгур", салат "Асорті",чай, печивопеченя по-домашньому, овочі свіжі, чай з лимоном, печивопельмені гаврилівські,овочі свіжі,чай з лимоном, печиво
20:15-20:25 ДРУГА ВЕЧЕРЯчай, кондитерські виробичай з лимоном, булка здобначай, кондитерські виробичай з лимоном, булка здобначай, кондитерські вироби

МЕНЮ ТРЕТЬОГО ТИЖНЯ

ХАРЧУВАННЯПОНЕДІЛОКВІВТОРОКСЕРЕДАЧЕТВЕРГП’ЯТНИЦЯ
8:00-8:10 ЛЕГКИЙ СНІДАНОКзелений чай, мед зелений чай, медзелений чай, медзелений чай, медзелений чай, мед
9:15-9:30 СНІДАНОКсолодкий плов, чай з лимоном вареники ліниві, салат з бананів та яблук, какао на молоці/чай з лимономкаша молочна манна, бутерброд з вершковим маслом і твердим сиром,чай з лимономсирники з джемом,салат з моркви, яблук і гарбуза, какао на молоці/чайкаша ячна, печінка по-строганівські, овочі свіжі, печиво, чай
13:30-14:00 ОБІДсуп квасолевий з м’ясом, котлета куряча з перепелиним яйцем, каша пшенична, салат з відвареного буряка з часником, хліб, компотборщ український з м’ясом, тюфтельки м’ясні,каша вівсяна, салат зі свіжих огірків, хліб, компотсуп з фрикадельками, сало з часником та кропом, риба смажена,картопляне пюре, овочі свіжі, хліб, компотсуп гороховий з м’ясом, відбивна з курятини, каша пшенична, салат "Асорті", хліб, компотщі з м’ясом, риба з овочами та ананасами, рис відварений, салат з морської капусти, хліб, компот
16:00-16:10 ПОЛУДЕНОКсік фруктовий, печиво, фруктисік фруктовий, печиво, фруктинапій лимонний, кондитерські виробилимонник, вафліряжанка, кондитерські вироби
18:20-18:40 ВЕЧЕРЯдеруни,салат "Весна", печиво, чай з лимономкаша гречана, яйце смажене, ікра кабачкова, чай з лимоном, бутерброд з вершковим маслом та твердим сироммакарони відварені, стегно куряче запечене, овочі свіжі, чай, печивовареники з картоплею, овочі свіжі, чай з лимоном, печивокаша гречана з овочами та м’ясом,чай з лимоном, печиво
20:15-20:25 ДРУГА ВЕЧЕРЯчай, кондитерські виробичай з лимоном, булка здобначай, кондитерські виробичай з лимоном, булочка здобначай, кондитерські вироби

МЕНЮ ЧЕТВЕРТОГО ТИЖНЯ

ХАРЧУВАННЯПОНЕДІЛОКВІВТОРОКСЕРЕДАЧЕТВЕРГП’ЯТНИЦЯ
8:00-8:10 ЛЕГКИЙ СНІДАНОКзелений чай, мед зелений чай, медзелений чай, медзелений чай, медзелений чай, мед
9:15-9:30 СНІДАНОКмакарони відварені з твердим сиром, чай з лимоном, печивовареники ліниві, салат з бананів та яблук,какао на молоці/чай з лимономкаша рисова молочна, бутерброд з вершковим маслом і твердим сиром, чай з лимономсирники з джемом,салат з моркви, кураги, ізюму та горіха, какао на молоці/чайкаша гречана, яйце відварене, ікра кабачкова, бутерброд з вершковим маслом та твердим сиром, чай
13:30-14:00 ОБІДщі з м’ясом, котлета м’ясна, каша гречана, салат "Асорті", хліб, компотборщ український з м’ясом, сало з часником та кропом, рис відварений, риба смажена, салат зі морської капусти, хліб, компотсуп з макаронними виробами та м’ясом, биток рублений, каша пшенична, салат із селери та яблук, хліб, компотсуп овочевий з м’ясом, відбивна з курятини, каша "Булгур", салат "Весна", хліб, компотСуп рисовий з м’ясом, сало з часником і кропом, рибна запіканка, картопляне пюре, салат з пекінської капусти, хліб, компот
16:00-16:10 ПОЛУДЕНОКсік фруктовий, печиво, фруктисік фруктовий, печиво, фруктинапій лимонний, кондитерські виробисік фруктовий, печиво, фрукти свіжіряжанка, кондитерські вироби
18:20-18:40 ВЕЧЕРЯпеченя по-домашньому, овочі свіжі, печиво, чай з лимономкаша вівсяна, яйце смажене, салат "Мозаїка", чай з лимоном, бутерброд з вершковим маслом та твердим сиромкаша гречана, бефстроганов у сметанному соусі, овочі свіжі, чай, печивоплов з м’ясом, овочі свіжі, чай з лимоном, печивомакарони відварені, стегно куряче запечене, овочі свіжі,чай з лимоном, печиво
20:15-20:25 ДРУГА ВЕЧЕРЯчай, кондитерські виробичай з лимоном, булка здобначай, кондитерські виробичай з лимоном, булочка здобначай, кондитерські вироби